Vol verwachting keken jullie uit naar de geboorte van jullie kindje. En dan, als je kindje geboren wordt, is het stil. Een stilgeboren kindje. Niet alleen is dit vreselijk om mee te maken, ook kom je opeens van blijde verwachtingen in een verdrietige, emotionele achtbaan terecht. En in die periode zijn er dan allerlei praktische zaken te regelen. Hoe kun je hiermee omgaan als je kindje voor of tijdens de bevalling overlijdt?
Het rouwen om je kindje
Het verlies van je kindje bij de geboorte is erg heftig. Naast het herstel dat bij een bevalling hoort, moet je ook afscheid nemen. Je kunt allerlei emoties voelen, zoals verdriet, boosheid, machteloosheid en onbegrip. Ook een gevoel van leegte of juist het afwezig zijn van emoties kan erbij horen. Er kunnen ook allerlei gevoelens door elkaar lopen. Er is geen handleiding om met het verlies van je baby om te gaan. Dit is voor iedereen ook anders. Probeer in ieder geval lief te zijn voor jezelf, elkaar en geef je gevoelens de ruimte. Wat er ook door je heen gaat, het mag er zijn. Uiteindelijk weet jij zelf het beste waar je behoefte aan hebt. Maar hoe moet je afscheid nemen van een stilgeboren kindje?
Je kindje aangeven bij de Burgerlijke Stand
Mag een niet-voldragen baby eigenlijk al begraven of gecremeerd worden? Ja, dat mag, maar bij de regels daarvoor is de duur van de zwangerschap wel belangrijk. Is je kindje geboren voordat je 24 weken zwanger was, dan is de Wet op de Lijkbezorging niet van toepassing. Anders gezegd: er is geen wettelijke begraafplicht, er zijn geen regels, dus niets is verplicht of verboden. Je mag het kindje zelfs in je eigen tuin begraven, al moet je je daarbij wel realiseren dat je in de toekomst zou kunnen verhuizen. Daarom zou je ook een andere plek kunnen kiezen, bijvoorbeeld in het bos. Onafhankelijk van de duur van de zwangerschap kun je je kindje wel officieel aangeven bij de Burgerlijke Stand en laten bijschrijven in je trouwboekje.
Begrafenis of crematie
Was je meer dan 24 weken zwanger toen je kindje stilgeboren ter wereld kwam of vlak na de bevalling overleed? Dan moet je kindje begraven of gecremeerd worden. Jullie kindje kan thuis opgebaard worden tot de dag van de begrafenis of crematie. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje op te baren: in een wiegje of mandje, op een speciale babykoeling, zodat ook de mensen uit je omgeving afscheid van jullie kindje kunnen nemen.
Watermethode
Een andere manier van opbaren van te vroeg geboren baby’s is de watermethode. Al in de baarmoeder was je kindje omringd door water. De beste omgeving voor zijn kwetsbare huidje. Door een stilgeboren kindje na de geboorte in een glazen bak met water te leggen, zal zijn huidje beschermd zijn en minder snel verkleuren. Een lichte balseming bestaat ook tot de mogelijkheden, zodat je kindje niet gekoeld hoeft te worden en dus niet koud aanvoelt.
Maak herinneringen
De dagen van de geboorte tot de uitvaart van je stilgeboren kindje zijn intens. Er is maar zo weinig tijd om afscheid te nemen en daar willen wij je graag in bijstaan. Niet alleen met het regelen van de praktische kant van het afscheid, maar ook met raad en daad. Maak herinneringen, foto’s en filmpjes, bewaar een haarlokje, versier het kistje. We kunnen Stichting Make a Memory – die kosteloos waardevolle foto’s voor je maakt – voor je inschakelen of ervoor zorgen dat er afdrukken van zijn handjes en voetjes gemaakt worden.
Jullie stilgeboren kindje mag er zijn
Samen met jullie leven we van dag tot dag naar de uitvaart toe, die we vormgeven op een manier die past bij jullie stilgeboren kindje. Dat kan bij ons in het uitvaartcentrum, maar bijvoorbeeld ook gewoon bij jullie thuis. Mooi aangekleed met ballonnen en zachte kleuren. Een korte, intieme bijeenkomst of een langere ceremonie met verschillende sprekers en rituelen. Helemaal naar jullie idee en beeld. Het zal altijd zijn plek houden binnen jullie gezin.
Daarom doen wij er alles aan om de herinnering aan het afscheid warm en dierbaar te maken.