Opbaring is voor veel nabestaanden een belangrijke stap bij het afscheid. Het zijn de laatste momenten waarop je je dierbare kunt zien, aanraken en bezoeken. Ook bij het opbaren van een overledene zijn er verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Hierbij is het goed om dit af te stemmen op jullie wensen en de wensen van de overledene, mochten die zijn genoteerd.
Wat is opbaring?
Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Het houdt in dat iemand na het overlijden wordt gekleed, verzorgd en neergelegd op een plaats waar nabestaanden diegene nog een laatste (paar) keer kunnen bezoeken. Het opbaren vervult hiermee een belangrijke functie. Uit onderzoek blijkt opbaring een positieve invloed heeft op de rouwverwerking. Op welke manier het opbaren gebeurt, is heel persoonlijk.
De verzorging
Voor het opbaren wordt de overledene ‘afgelegd’. Dit betekent dat er nog een laatste verzorging plaatsvindt. Zo krijgt iemand de kleding aan die de nabestaanden (of diegene zelf) hebben uitgekozen. Ook sieraden en eventuele make-up wordt aangebracht. Natuurlijk kan de uitvaartverzorger dit voor jullie doen. Maar mocht jij of een andere nabestaande dat prettig vinden, dan mag je daar natuurlijk ook bij helpen.
De opbaring
Er zijn verschillende mogelijkheden om op te baren. Vaak kiezen de nabestaanden een opbaring in ons uitvaartcentrum. In overleg met de uitvaartverzorger kan er een afspraak gemaakt worden wanneer je langs wilt komen. Dit kan zowel op de dag als in de avond. Valleilaan Uitvaartzorg heeft een 24-uurskamer waar nabestaanden de sleutel van krijgen, daardoor kunnen zij dag en nacht hun dierbare bezoeken zonder hier telefonisch een afspraak voor te maken.
Ook is thuis opbaren een optie. Van tevoren komt de uitvaartverzorger thuis langs om te kijken of dit mogelijk is. Een intiemere en persoonlijke wijze om zelf, met familie en vrienden in eigen omgeving afscheid te nemen.
Alternatieve opties
Er zijn ook alternatieve opbaarmethoden die steeds populairder worden, zoals opbaren in een ecologische kist of het opbaren van de overledene in een wade. Ecologische kisten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn bedoeld om op natuurlijke wijze door de natuur te worden verwerkt. Opbaring in een wade kan een meer meditatieve en ceremoniële manier zijn om afscheid te nemen van de overledene.
Hoe lang duurt opbaring?
Ten dele wordt de duur van de opbaring bepaald door de wet. In de Wet op de lijkbezorging staat dat dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd mag worden, en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Het opbaren duurt dan ook niet langer dan zes werkdagen (weekenden en feestdagen worden niet meegeteld). Mochten er belangrijke redenen zijn om deze periode te willen verlengen, dan is toestemming van de burgemeester of gemeente nodig waar de opbaring plaatsvindt. Of en hoe dit verlengd kan worden, kun je bespreken met de uitvaartverzorger. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk rekening te houden met het weer, de locatie en de toestand van het lichaam.
Eigen wensen en behoeften
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen andere wensen en behoeften heeft als het gaat om opbaring en dat het belangrijk is om te overwegen wat het beste is voor jou en je familie. Het is ook aan te raden om te overleggen met een uitvaartondernemer om de verschillende opties te bespreken en te bepalen wat het beste past bij jouw wensen en behoeften. Wij bij Valleilaan Uitvaartzorg denken graag met je mee. Neem gerust contact op.