Natuurbegraafplaats

Voor altijd verbonden zijn met de natuur, zou jij dit willen? Een natuurbegraafplaats is een manier om dit te verwezenlijken. Het nadenken over je afscheid is niet altijd even makkelijk. Maar het uitzoeken van een rustplaats waar je binding mee hebt, zorgt voor rust bij jou en je nabestaanden. Maar wat houdt een natuurbegraafplaats eigenlijk in? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je hier graag meer over.

Rustplaats in de natuur
Onder een natuurbegraafplaats verstaan we een locatie in de natuur waar mensen begraven kunnen worden. De graven liggen niet in een vast patroon, in tegenstelling tot reguliere begraafplaatsen waarbij de graven vaak in rijen langs verharde paden liggen. Het graf wordt omringd door de natuur, zonder hekken of paden. Het is een vrije ruimte. Veel natuurbegraafplaatsen liggen in een bosachtig landschap. Het is daarmee een geschikte plaats als je veel binding hebt met de natuur. Een natuurbegraafplaats blijft intact en wordt dus niet na verloop van tijd ontruimd.

Milieuvriendelijk
Wanneer je het milieu altijd al belangrijk hebt gevonden, kan natuur begraven een fijne optie zijn. Het is namelijk een duurzame manier van begraven. Dit komt doordat het begraven geen schade aan de natuur brengt. Er wordt alleen afbreekbaar materiaal gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke stoffen zoals wol of linnen. Ook de kist wordt van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt, op organische basis. Wanneer de dierbaren nog een gedenkteken of grafaanduiding willen achterlaten, is dat vaak in de vorm van een boomschijf. Hier kan dan de opschrift in gemaakt worden.

Een geschenk
Soms willen dierbaren graag een geschenk achterlaten. Een speciaal gebaar om te eren en te herdenken. Maar met het oog op milieuvriendelijkheid is er bij een natuurbegraafplaats niet alles mogelijk. Kaarsen, knuffels, lijstjes of andere niet afbreekbare spullen mogen niet neergelegd worden aangezien ze schade in de natuur kunnen aanrichten. Wat gelukkig wel mag, is bloemen neerleggen. Twee weken na het afscheid worden de bloemen weer meegenomen. Zo geef je de plek weer terug aan de natuur.

Voorbeelden van locaties
Bij Valleilaan Uitvaartzorg denken we graag mee. Aan de rand van de Veluwe in Arnhem, verscholen tussen de bomen, en verscholen van de dagelijkse drukte ligt bijvoorbeeld Natuurbegraafplaats Heidepol. Dichter bij huis heeft begraafplaats Den en Rust in Bilthoven een natuurbegraafplaats gerealiseerd. De natuurbegraafplaats ligt in een bosrijk gebied van Utrechts Landschap. Er zijn geen hekken, noch verlichting. Het bos blijft gewoon opengesteld voor het publiek. De graven worden gemarkeerd met een eenvoudige grafgedenksteen. Graven blijven voor altijd onaangeroerd.
Wanneer jij hulp nodig hebt bij het uitkiezen van je rustplaats, helpen we je graag. We denken mee met het opstellen van je laatste wensen, of begeleiden je wanneer een naaste is overleden.

Mogelijkheden bespreken
Bij het verzorgen van je afscheid komt er veel op je af. Het kan daarom zo zijn dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. Bij Valleilaan Uitvaartzorg bent u te allen tijde van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies. Het is logisch dat u niet weet wat er allemaal mogelijk is. Daarom bespreken we bijvoorbeeld mogelijkheden op het gebied van de locatie, maar ook alle andere aspecten die aanbod komen. Het is onze taak om u te ontzorgen. Dit maakt het hele proces wellicht dragelijker en makkelijk voor U, jou en je familie.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.