Wat mag ik doen met de as van een overledene?

Na de crematie moet de as van de overledene 1 maand in het crematorium blijven, ook al weet je de as wens. In deze periode is de urn met as niet toegankelijk. Dit noemen wij ook wel ‘de bedenktijd’; de tijd om na te denken over wat je met de as wilt gaan doen.

Mogelijkheden na ontvangst van de asbus:

Verstrooien op open zee, binnenwater of rivier
Het verstrooien over water kan op diverse manieren en verschillende locaties worden gedaan.
Je kunt hierbij denken aan het verstrooien vanuit een luchtballon, helikopter of vliegtuig. Ook is het mogelijk om de as te verstrooien vanaf een motorschip of zeilboot.
De as kan verstrooid worden op een rivier, het binnenwater of op zee. Je kunt dit laten doen of je kiest ervoor om hierbij aanwezig te zijn.
Vraag altijd eerst toestemming aan de eigenaar van het water.

Op een daartoe bestemd strooiveld
Denk hierbij aan het strooiveld van het crematorium, of op een speciaal plekje op de algemene begraafplaatsen of in Het Herinneringsbos Bos in Soest.

Thuis bewaren in een sier urn
In Uitvaartcentrum Valleilaan staat een vitrinekast met voorbeelden van sier-urnen en as-sieraden.  Heeft u een keuze kunnen maken? Dan zorgen wij ervoor dat de sier-urn of het as sieraad gevuld wordt met de as.

Meenemen naar het buitenland (uitvoeren)
Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Toch is het verstandig om een (Engelse) verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de asbus te voegen.
De eigenaar van het crematorium moet de asbus ten minste 1 maand bewaren. Wil je meteen na de crematie de asbus meenemen naar het buitenland? Dan moet je de officier van justitie om ontheffing van de bewaartermijn vragen. Het crematorium kan je hierbij helpen. Zonder die ontheffing moet je 1 maand wachten voordat u de asbus mag uitvoeren.

Meenemen vanuit het buitenland (invoeren)
Er gelden in Nederland geen beperkingen of voorschriften als je de as van een overledene invoert.
Een speciaal vervoerbedrijf (repatriëringsbedrijf) kan de asbus naar Nederland vervoeren. Het is soms ook mogelijk om de asbus als handbagage of ruimbagage in een vliegtuig mee te nemen. Dit hangt af van de regels van de luchtvaartmaatschappij. Je hebt wettelijk geen invoerdocumenten nodig. Toch is het verstandig om bij de asbus een verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie te voegen. Wil je de asbus meteen na de crematie invoeren vanuit het buitenland? Dan moet je de officier van justitie om ontheffing van die bewaartermijn vragen. Voer je de asbus meteen na de crematie in en heb je geen ontheffing? Dan moet je 1 maand wachten met verstrooiing of bijzetting van de as in Nederland.

Welke keuze u ook maakt, wij geven u graag advies en helpen met het uitvoeren van de gemaakte keuze.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.