De rouwkaart: klein van formaat, groot van impact

Een belangrijk onderdeel tijdens het regelen van de uitvaart is de rouwkaart. Het is een persoonlijke en gevoelige taak waarbij je rekening wilt houden met het kiezen van een passend uiterlijk en de juiste woorden. Maar hoe groot moet de kaart eigenlijk zijn? En aan welke voorwaarden moet zo’n kaart voldoen? In dit artikel leggen we het uit.

Wat zet je op een rouwkaart?

In principe bepaal je zelf wat er wel en niet in de kaart komt te staan. De volgende zaken zijn in ieder geval gebruikelijk:
• Een gedicht of aankondiging.
• De doopnaam van de overledene met daaronder de roepnaam.
• Eventuele onderscheidingen.
• Was de overledene weduwe/weduwnaar? Dan komt dit onder de naam te staan.
• Geboorteplaats en -datum, overlijdensdatum, plaats en leeftijd.
• De mensen die tot het gezin van de overledene behoren.
• De locatie, datum, tijd en het onderdeel waarvoor je gasten wilt uitnodigen. Hierin kun je onderscheid maken tussen gasten voor de uitvaart en voor de condoleance.
• Een correspondentieadres waar mensen bijvoorbeeld een kaart of bloemen kunnen laten bezorgen.
• Of er een kledingetiquette is en of er bloemen bij een uitvaart mogen, of bijvoorbeeld een donatie.
Verder is het mogelijk om de kaart te personaliseren, bijvoorbeeld met een hondenpootje, een roze of blauw hartje wanneer iemand zwanger is, of bij het overlijden van een kindje een zwart hartje toe te voegen.

Het ontwerp

De uitstraling van een rouwkaart is meestal kalm en ingetogen of met een foto of hobby van de overledene. Een afbeelding, bloemen, bepaalde symbolen of religieuze elementen kunnen de persoonlijkheid of interesses van de overledene goed weerspiegelen. Meestal wordt er gebruikgemaakt van een leesbaar lettertype. De tekst is eenvoudig, respectvol en kan een persoonlijke boodschap of een kort gedicht bevatten.

De grootte

De meeste mensen kiezen ervoor om de rouwkaart even groot te maken als een standaard wenskaart, maar het is mogelijk om hiervan af te wijken, bijvoorbeeld als een tekst of afbeelding beter tot zijn recht komt op een ander formaat. Het is belangrijk om te onthouden dat het formaat en de papiersoort van invloed zijn op het gewicht van de kaart. Als de kaart te zwaar wordt, zijn er mogelijk twee postzegels nodig voor verzending. Naast het wijzigen van het formaat kun je ook kiezen voor een volledig andere optie, zoals een virtuele rouwkaart.

De verzending

Om ervoor te zorgen dat de rouwkaart officieel als rouwpost wordt behandeld en prioriteit krijgt bij de bezorging, heeft de envelop een zogenoemde ‘grijze rouwrand’ en wordt er een aangepaste postzegel gebruikt. De kaarten moeten worden afgegeven in een speciale verzendenvelop bij het postkantoor. Daar wordt de verzendenvelop gescand als bewijs van afgifte, waardoor de kaarten de volgende dag bezorgd kunnen worden. PostNL haalt ook rouwkaarten op in het weekend, zodat deze ook op maandag bezorgd kunnen worden.

Wij kunnen je helpen

Twijfel je over de invulling van of de mogelijkheden rondom de rouwkaart? Wij kunnen je helpen. We zijn er op de momenten dat je ons nodig hebt en nemen de zorg met betrekking tot het regelen van de uitvaart uit handen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.